fbpx

22/04/2019

Сватбената фотосесия – Как да се подготвим и какво трябва да знаем

За младоженците това е възможност да имат част от деня само за себе си, да избягат от всички роднини и приятели на някое вълшебно място и да се порадват на момента.

Сватбената фотосесия е единственият отрязък от време, когато фотографът остава сам с младоженците (и кумовете) и през което време има възможност наистина да разгърне палитрата си от креативни идеи, пози и осветление.
По време на сватбената фотосесия се получават и едни от най-красивите снимки, именно защото
фотографът има времето да се погрижи за всички детайли.

1. Време

Всеки сватбен фотограф ще ви каже, че за сватбената фотосесия трябва да си отделите поне 1 час (в най-добрия случай час и половина).

Причините за това са много – една от тях е че това предварително заложено време много често бива “изядено” от различни непредвидени ситуации по време на сватбения ден (или пък сте си избрали по-специална локация, до която се стига по-трудно.)

Друга много важна причина да си отделите повече време е свикването с камерата и това някой да ви снима. Повечето хора не са професионални модели,а и да не говорим, че много от нас се притесняват да бъдат снимани и това е абсолютно нормално. За да свикне с обектива и инструкциите на фотографа на човек обикновено му трябват поне 20-30 минути. След това се “открива” пред него и истинските, непринудените емоции излизат на снимките.

В колко часа да е сватбената фотосесия?

Фотографията е рисуване със светлина. А най-красивата светлина за снимки на открито е час преди залез слънце. В този кратък период слънцето е вече ниско, намалило е силата си, сенките са станали много по-меки,
а светлината запълва по невероятен начин всички недостатъци.

Избягвайте да се снимате по обяд – когато слънцето е най-високо в небето.

Гостите няма да избягат!

Не се притеснявайте, че някой скучае или няма какво да прави във ваше отсъствие. Да, вие сте звездите на деня, но това не означава че трябва да сте непрекъснато център на внимание и да забавлявате всички.
От друга страна за гостите този час е възможност да се придвижат спокойно от църквата до ресторанта,, да си вземат глътка въздух (или шампанско) и да си поговорят с някой роднина, с който не са се виждали скоро.

За младоженците това е възможност да имат част от деня само за себе си, да избягат от всички роднини и приятели на някое вълшебно място и да се порадват на момента.

2. Локация

Важно е заедно със сватбения фотограф да решите къде искате да направите вашата сватбена фотосесия. Локацията може да е място, което е интересно само по себе си – голф клуб, летище, красив парк или природна забележителност, някое място с красива архитектура и пр. А може и да е свързано със събитие или тема значима за вас самите – мястото където се срещнахте за пръв път, любимата ви сладкарница, нещо свързано с интересно хоби или с професията ви.

Предвидете си времето, което ще ви отнеме да стигнете до локацията (вземете предвид деня, трафика, затворени улици и пр.) и бъдете готови с всякакви предварителни уговорки или разрешителни ако се изискват такива.

3. Тема

Темата на сватбената фотосесия не е задължителна, но е все по-популярна. Тематичните сватби се налагат все повече, защото внасят свежест, младоженците могат да покажат своята креативност и да изненадат гостите си, които са свикнали да виждат едно и също по сватби.
През последните няколко сезона все повече се налагат теми като – Винтидж сватба, Горска сватба, Градинско парти, Сватба в пастелни цветове и Бохемска сватба. Изберете своята и разкажете повече за това как си представяте цялостната картина на вашия сватбен фотограф.

4. Предварителна Настройка

Това е вашият ден – забавлявайте се.
Оставете притеснението и предразсъдъците настрана. Да, вие може да не сте професионален модел, но целта на фотосесията не е да продаде булчинската рокля или обувките, които носите. Целта е да предаде емоцията и радостта ви от този ден. Приемете фотосесията като игра, забравете за момент за всички роднини и гости, които ви чакат и се забавлявайте. Вашият фотограф ще ви дава насоки през цялото време, той знае как да ви накара да се отпуснете и ще ви каже в коя поза изглеждате най-добре. Доверете му се и всичко ще бъде наред!

ADD A COMMENT