fbpx

16/02/2020

Реч на кума – опит от първо лице

Сватбени съвети Сватби

Скоро ми се случи да кумувам, на мои приятели, които много обичам. Колкото стряскащо за един интроверт, толкова и хубаво. По-долу ще споделя опита си с едно от относвните задължения на кума – речта. Надявам се да е хем интересно, хем полезно.

Реч на кума
Ако се чудите как изглежда човек, който няма никаква представа какво прави, това съм аз на хорото. Снимка: Иван Чохаджиев

Писането и произнасянето на реч на кума може да е предизвикателство дори за хора с опит с говоренето пред публика.

Подгответе се предварително, не оставяйте речта за последния момент. Научете я наизуст и прочетете само цитат, ако сте ползвали такъв. Имал съм случаи, при които кумът ми казва “ще импровизирам”, това много рядко работи. 🙂

Речта е важна, но не се стресирайте прекалено много. Вашата работа е да станете, да честите празника на младоженците и да им кажете наздраве, всичко останало е бонус.

Откъде да започнем… Една шега* в началото никога не е излишна. Звездичката тук е много важна – нищо вулгарно, нищо свързано с предишни гаджета на младоженеца или булката и нищо нагрубяващо брака като институция. Началото на моята реч на кума беше нещо от сорта на:

Най-щастливият момент в живота на човек е когато намери своята сродна душа, човекът който винаги ще го разбира, обича и подкрепя, за Митко това се случи първи курс, когато се запозна с мен!

Винаги е по-добре, когато това, което говорите е персонално. Реална история или случка свързана с младоженците ще ги докосне много повече от най-красивите думи взети от някъде.

Стъпка 2: Благодарете на родителите на младоженците. Те са отгледали и възпитали двама от най-важните хора във вашия живот. Отношенията с родителте могат да бъдат сложни, но аз вярвам, че всеки родител би правил това, което е по силите му и повече за детето си и трябва да сме благодарни за всеки ден, в който ги има и са до нас.

Стъпка 3: Споделете нещо за вашата връзка с младоженеца. Забавна история, черти от характера, които ви дразнят, черти от характера, които ви харесват, любимо място или занимание. Тонът отново нека да е по-скоро шеговит.

Стъпка 4: Обърнете внимание на булката. Направете ѝ комплимент колко е красива, кой е бил първия момент, в който сте разбрали, че те двамата са един за друг.

Стъпка 5: Добра идея за край на вашата реч на кума е да я завършите с красив цитат. Ето два, които на мен много ми харесват:

“Има две неща, които осмислят живота на човека и те се случват през нощта. Едното е когато протегнеш ръка и докоснеш рамото на този до тебе, а другото е когато една малка ръчичка докосне твоето рамо, като кацнала пеперуда. И знаеш, че това не е сън. И се радваш, че не си сам. Че това е твоят живот, защото така трябва да е!”

“Така да обичаш човека, че да искаш не да го притежаваш, а да му принадлежиш. Да го виждаш всеки ден, да живееш за него, а не за себе си. И на този, и на онзи свят. Завинаги!”

“В тази живот най-напред получаваш, а ти ако си умен знаеш как да го вземеш. След това с наученото и ти на свой ред създаваш. И най-подир трябва да започнеш да даваш. И ако в цялата тая работа няма любов значи си живял си живял напусто, бил си един себелюбец. И вътре в сърцето си всеки знае за какво е сватбата … тя е заради човека, този който ще те чака, ще те търси, ще плаче с теб и ще се смее с теб. Човекът, който ще ти дава сила и вяра без да ги изискваш, човекът който след като сте изпратили детето си на Терминал 2 ще те утеши и ще помълчи с теб довечера. Човекът, който никога няма да позволи да си сам, дори когато единия вече го няма.”

Камен Донев – За Сватбите

“Любовта е дълготърпелива, пълна с доброта, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее, не безчинства, не търси своята изгода, не се дразни, не е злопаметна, не се радва на несправедливостта, а се радва на правдата, всичко прощава, на всичко се доверява, на всичко се надява, всичко претърпява. Любовта никога не умира.”

1 Коринтяни 13:4-8

Стъпка 6: Кажете Наздраве и си отдъхнете 🥂🍾

Снимка на Леонардо Дикаприо от Великия Гетсби

ПС: Казвайки всичко това, аз се паникьосах супер много, чувайки как гласът ми звучи на микрофона и си съкратих речта на половина. За щастие никой не разбра и всичко приключи щастливо. 👌😂

Още подобни статии може да намерите в журнала.

Ако все още се чувствате безсилни през белия лист хартия ето едно смешно видео, което ще ви даде няколко идеи.