fbpx

СВАТБЕНА

ФОТО

ДОКУМЕНТАЛИСТИКА

Сватбите са истории. Приказки изплетени от любов, приятелства стари и нови, семейна топлина и емоции. Моята цел е да подредя и рамкирам тези истории и да ги разкажа, от своя страна на вас и на тези след вас.

Примерен график

на една сватба

12:00 - 14:00 - Приготовления на младоженците

Два часа в повечето случаи са достатъчни за подготовка на булката. В това време се случват прическата, гримът и обличането на сватбената рокля (обикновено в този ред). Препоръчително е фризьорът и гримьорът да дойдат в дома на булката или на мястото, където се случват приготовленията. Ако младоженците са запазили хотелска стая, за сватбените снимки, е най-добре приготовленията на булката да са именно там. С оглед на това всичко да е максимално семпло е добре булката да носи изчистена тениска или нощница. Шампанското, кумата и шаферките винаги са добре дошли.

Сватбена рокля

01. Приготовления на младоженците

14:00 - 14:45 Взимане на булката

Младоженецът и кумът взимат булката от дома ѝ или от мястото където са приготовленията. В българските обичаи тук се включват оркестър, хорo преди и след взимането, както и редица предизвикателства, които младоженецът трябва да преодолее за да вземе своята булка. След като се справи с всичко, което родата на булката му е подготвила и премине през т.нар. “Откупуване на булката”, настъпва един от най-романтичните и емоционални моменти в сватбения ден - младоженците се виждат за пръв път. Моята препоръка е да олекотите максимално първата част гореизброените ритуали и да се насладите на тази “първа” среща максимално. Следва лека почерпка, наздравици и закачане на бутониери на най-близките. Отново според традицията таткото на булката я извежда от дома им и я предава на младоженеца.

Взимане на булката

02. Взимане на булката

15:00 - 15:30 - Сключване на граждански брак

Между 25 и 30 минути продължава сключването на гражданески брак, като самата церемония по подписване отнема около 15 минути . Първо влизат всички гости, след което следва тържествено посрещане на младоженците и кумувете. След като младоженците са подписали следва поздравленият поздравелия от близките, подаряване на букети и на излизане шаферките хвърлят сватбени късметчета над главите на младоженците.
В деня на подписването трябва да носите:
- Документите за самоличност на младоженците и кумовете
- Две брачни халки
- Две ритуални чаши за шампанско, завързани с бяла панделка
- Бутилка шампанско, кошнички, сладки и бонбони за почерпка

Младоженецът целува ръката на булката по време на гражданския ритуал

03. Сключване на граждански брак

16:00 - 16:30 - Сключване на църковен брак

Православният ритуал по сключване на църковен брак продължава около 25-30 минути. В него участие взимат и кумата и кумът, които разменят съответно халките и короните на младоженците. След приключването на церемонията, гостите напускат храма, а последни излизат младоженците. В този момент над главите им отново се хвърлят късмети, жито, а понякога и листенца от рози или други цветя. Едни от най-красивите сватбени снимки се получават, когато шаферите, кумовете или децата, които ги хвърлят да го правят едновременно и по много. След напускането на църквата е удобен момент за обща снимка.

Младоценецът носи булката на ръце на излизане от църквата

04. Сключване на църковен брак

16:30 - 17:30 - Фотосесия на младоженците

Това е моментът, в който на нас сватбените фотографи ни се отдава възможност да бъдем креативни, а на младоженците да бъдат заедно без гости и роднини наоколо. Използвайте този момент от деня и му се насладете напълно. Времето, от което обикновено се отделя за фотосесия е един час, ако има и видеозаснемане то става поне двойно.Оставете фотосесията за възможно най-късен етап от деня. Най-красивата светлина е преди залез слънце, а за фотографията няма по-важна съставка от светлината. Един съвет, който бих ви дал е: Ако закъснявате, не бързайте. Празненството няма да започне без вас, вашите гости в този момент най-вероятно се наслаждават на по чаша шампанско в ресторанта.

сватбена фотосесия Италия

05. Фотосесия на младоженците

18:00 - 18:45 - Welcome drink - младоженците пристигат в ресторанта

Така нареченият "Welcome drink" се подготвя за гостите, които могат на по чаша шампанско да се видят и да наваксат, докато изчакат пристигането на младоженците. Двойката е посрещната от аплодисменти и настъпва време за поздрави от близките и приятелите. Това е удобен момент младоженците да приемат сватбените подаръци, както и всеки гост да си направи снимка с влюбените. Ако все още слънцето е високо в небето, изберете мястото с хубава сянка, в противен случай рискувате слънцето да блести право в очите ви в продължение на 30-40 минути. Този детайл обикновено се уговаря предварително със сватбената агенция или ресторанта, които се грижат за поставянето на красива рамка, цветя или друг вид украса. Добра идея тук е да има някой, който да събира цветята и да ви носи вода (букетите на сватбите все по-често се заменят от книги или дарения в полза на някаква благотворителна кауза).

Децата

06. Welcome drink

След като всички гости са се настанили, диджеят тържествено обявява влизането на младоженците. Тук обикновено се случва комбинация от няколко обичая като захранване с питка на младоженците и кумовете от майките на младоженците, ритане на менче и тост. След тази прелюдия младоженците се настаняват и имат малко време да си отдъхнат.

младоженци в народни носии

07. Младоженците влизат в ресторанта

Младоженците откриват дансинга с техния първи танц. Този момент може да е изключително емоционален, ако го оставите да бъде такъв. Изберете песен, която значи нещо за вас и за връзката ви и не усложнявайте нещата с хореографии, ако танците не ви идват отвътре. :)

Първи сватбен танц на Диди и Страхо

08. Първи сватбен танц

Едно от основните задължения на кума в този ден е реч. Колкото по-рано мине тя, толкова по-добре. Аз скоро преминах през това изживяване и съм споделил своя опит в блога.

Реч на кума

09. Реч на кума

След речта на кума идва време за танци, игри и наздравици. Тук може да бъде включен танц на родителите на младоженците, първото сватбено хоро и една игра, ако имате предвидени такива.

Наздравица между гостите на сватбата

10. Танци и наздравици

Друг от основните ритуали е разчупване на сватбената питка. Това според народната традиция трябва да отреди кой ще носи прехраната в семейството. След този рутуал обикновено се сервира основното ястие и музиката притихва за около 30-40 минути.

11. Сервиране на основното ястие, разчупване на сватбената питка

След вечеря, диджеят има важната задача да върне хората на дансинга и партито да продължи. Тук вече всички са се отпуснали достатъчно и могат да се раздадат подобаващо.

Сватбен танц

12. Още танци

Поне за фото и видео екипите. Тук са вклчени букет, жартиер и разрязване на сватбената торта. С това обикновено завършва и работата на фотографите и видеографите, а купонът може да продължи без камери.

Булката хвърля букета

13. Завършваща част

Запитване

Error, name is required field.
Error, please enter a valid email address.